Ekskluzivne novosti

Published on January 18th, 2012 | by Nermin Catovic

Odluke FBA
Nakon što je u augustu napravljen nacrt Odluke o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemima u bankama, i nacrt Odluke o minimalnim standardima upravljanja eksternalizacijom, Upravni Odbor Federalne Agencije za bankarstvo 28.12.2011. godine donio je odluku o usvajanju nacrta.

Ovom odlukom se pokušavaju utvrditi standardi i kriteriji koje svaka banka mora osigurati i provoditi u procesu upravljanja informacionim sistemima. Odlukom (koja se više ne može smatrati nacrtom) su predviđena zaduženja koja Uprava, Nadzorni odbori i ostali segmenti moraju ispuniti kako bi ostvarili minimalno upravljanje informacionim sistemima u bankama.

Na ovaj način napravljen je prvi korak u jasnom definisanju zahtjeva koje banke moraju ispuniti a koje se po prvi put tiču isključivo informacionih sistema i tehnologija koje se koriste.

Uprava banke je dužna da imenuje odbor za upravljanje informacionim sistemom koji se sastoji od predstavnika različitih poslovnih funkcija a uloga odbora bi trebala biti fokusirana na koordinaciju inicijativa i praćenje razvojnih aktivnosti informacionog sitema kao i usklađenost ciljeva ISa sa poslovnim ciljevima i strategijama banke.

Nadamo se da će ovakve odluke i nacrti voditi ka implementaciji evropskih i regionalnih zahtjeva koji prate najbolje politike u reviziji i kontroli informacionih tehnologija u bankama.

Preuzmite obje odluke u PDF formatu ispod

Odluka o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemima u bankama

Odluka o minimalnim standardima upravljanja eksternalizacijom

Tags: , , ,


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi