Aktuelnosti

Published on December 26th, 2012 | by Nermin Catovic

Business Continuity BS 25999 prerastao u ISO standard 22301
S rastom popularnosti implementacije business continuity-a u svijetu, ali i samog procesa internacionalnih certifikacija, mnoge promjene su na pomolu. Gotovo svi poslovni procesi i dobre prakse na neki način evoluiraju u internacionalno priznate standarde kreirane od strane stručnih grupa, eksperata i ključnih ljudi određenih područja. Sve se to kreira pod okriljem International Standard Organization (ISO)

BS 25999-1/2 je začetnik ideje business continuity-a; britanski razvijen standard je prvi dokument koji detaljno opisuje i propisuje implementaciju Business Continuity Management Systema. Kako je popularnost dostigla određeni nivo, International Standard Organization (ISO) je odlučila da razvije internacionalni standard baziran na BS 25999-2, a koji bi postao dio tzv. IT grupe ISO standarda.

S obzirom da je apsurdno imati dva slična standarda, British Standard Institute je odlučio da BS 25999-2 oficijelno povuče u novembru ove godine, a sve u cilju prihvaćanja ISO 22301 standarda kao dijela menadžment procesa. Kako navode iz BSI-a period tranzicije će trajati dvije godine i nijedan BS 25999-2 certifikat neće biti izdat nakon novembra 2014. Kompletna dokumentacija i upute ne očekuju se prije slijedeće godine, tako da je ovaj period tranzicije idealna prilika za kompanije, revizorska i certifikacijska tijela da prilagode svoje poslovne procese. U narednih 12 mjeseci pristupit će se kreiranju i ISO 22313 dokumenta koji će predstavljati Business Continuity Management System – Guidance.

Ono što će ISO 22301 unaprijediti u odnosu na BS 25999/2 su: ciljevi, performanse, metrika, obaveza top menadžmenta, planiranje, internacionalnu prihvaćenost itd.

Jedno od zanimljivih pitanja koje se postavlja, se odnosi na kompanije koje su već implementirale BS 25999/2 standard, a tiče se tranzicije u novi ISO 22301 standard. Kako i na koji način to mogu uraditi? ISO 22301 neće biti smatran za novu šemu, već će se smatrati kao tranzicijom. Klijenti će moći poduzeti tzv „transfer procjenu” koja će prilagoditi postojeće dokumente novom standardu. Ovaj vid će biti dostupan po objavljivanju novog ISO 22301 standarda.

Tags: , , , , ,


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi