IT revizija

Published on July 15th, 2010 | by Nermin Catovic

0

IT revizija u BiH
Jedna od prvih osoba koja je započela tematiku revizije informacionih tehnologija i funkcija koje uključuju istu u Bosni i Hercegovini je bio gospodin Brian Buxton. Gosp. Buxton je revizor koji je obavljao poslove za Vladu SAD-a, član je Nacionalnog komiteta unutar ISACA-e, i član Američkog instituta javnih certifikovanih računovođa. Poslan je u BiH 1999.godine u sklopu SFOR snaga. Vršio je revizije za Vladu SAD-a i njegov portfolio uključuje ekonomski i poslovni razvoj. Izazovi implementiranja njegovog znanja kako bi se proizveo određeni “napor” i ohrabrio ekonomski razvitak bili su veliki ali njegov prvenstveni fokus je bio na implementiranje informacionih tehnologija i reviziju istih.

Misija SFOR-a u BiH je bila “jačanje zajedničkih institucija kroz povećanu i usmjerenu podršku provedbi ključnih građanskih organizacija i entitetskih vlada, kako bi se poboljšao i ubrzao napredak u postizanju građanske implementacije aspekata Daytonskog sporazuma, sa pogledom na kompletan civilno-vojno oslobođenje.”

Pod supervizijom NATO-a Buxtonov tim je imao tri široke odgovornosti koje su bile prioritizirane:

  • Uspostava vladavine zakona i zajedničkih institucija
  • Razvoj ekonomije i infrastrukture
  • Sinkronizacija civilno-vojnih napora

i jedna od bitnih stvari pri ekonomskom razvoju i postizanju ciljeva je bilo pružanje tehničke podrške u područjima unutrašnje revizije informacionih sistema i računovodstva.

Interna revizija u to vrijeme nije bila uspostavljena u Bosni i Hercegovini a revizija informacionih tehnologija nije ni postojala. Široke prevare, pogrešno upravljanje sredstvima zahtijevala su implementaciju svih mjera zaštite, kontrole i supervizije. Bosanski revizori u to vrijeme su bili prvenstveno usmjereni na zakone, pravila i propise bivše Jugoslavije. Ekonomičnost, efikasnost, i unutrašnje kontrole su koncepti koji su bili malo naglašeni i slabo razumljeni.

Do 2010. godine u BiH je oformljeno “Udruženje internih revizora”. ISACA nažalost još uvijek nema oficijelno prisustvo u BiH.

Profesija revizije informacionih tehnologija razvijala bi se mnogo brže i efektnije prisustvom takve ključne organizacije. Očit primjer su države u regionu kao što su Hrvatska i prvenstveno Slovenija. Prisustvo ISACA-e u BiH donijelo bi internacionalne stručnjake, iskustvo, kredibilitet kao i pozitivan uzor za mlade ljude koji žele započeti karijeru IT revizora.

Ipak pozitivna činjenica je da je Vlada BiH uz pomoć USAID-a nedavno usvojila Internacionalne standarde o računovodstvu i reviziji koji nam daju podsticaj za bolje. Implementacija ovih standarda će pokazati potrebu za usvajanjem standarda revizije informacionih tehnologija i sistema. Ukoliko BiH želi da u potpunosti prihvati put evropskih integracija, EU će zahtijevati usvajanje svih pravila koja važe u državama EU, usvajanju evropskih zakona.

Revizija informacionih tehnologija je još uvijek u ranom razvoju u BiH. Predstojeći period je period napretka, a IT revizija će morati biti više zastupljena u korporativnom upravljanju.

Portal itrevizija.ba je još jedan od načina edukacije i širenja ideje o reviziji informacionih tehnologija unutar BiH ali i regiona. Kao takav nadamo se da će okupiti stručnjake i na ovaj način pristupiti formiranju odjela ISACA-e u BiH.

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Comments are closed.

Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi