IT

Published on July 8th, 2010 | by Nermin Catovic

Povećanje profita kroz IT investiranje
Zajedničko mišljenje menadžmenta da konstantna ulaganja u informacione tehnologije ne donose dobit i unapređenje poslovnih ciljeva počelo se mijenjati. Svaki moderan posao, dana, u određenoj mjeri oslanja se na informacione tehnologije. Pravilno ulaganje, planiranje i projektovanje informacionih tehnologije i sistema čiji je cilj unapređenje poslovnih potreba i ispunjavanje poslovnih ciljeva može sigurno pridonijeti većoj sigurnosti i prevenciji (smanjenju) rizika.

Prije nekoliko godina, anketa je pokazala da od 20 do 70 posto svih većih ulaganja u informacione tehnologije propada ili ne donosi očekivan profit. Sprovedena anketa koja je mjerila troškove i vrijednost pokazala je da se manje od 8% budžeta za informacione tehnologije zapravo troši na proizvode i tehnologije koje će donijeti profit i vrijednost kompaniji.

Prema istraživanju Gartner-a u 2002. godini zaključeno je da je 20% svih IT troškova protraćeno, što predstavlja pronalazak da je na globalnom nivou, ukupan godišnji gubitak blizu 600 milijardi dolara.

Rezultati istraživanja koja su prikazana iznad upućuju na to da je nekad bio nedostatak odgovarajućih investicija i planiranja u informacione tehnologije što nas može voditi na vjerovanje da to nije adekvatno, prihvatljivo za posao niti da ulaganje ima ikakve povratne vrijednosti. To je upravo ono što informacione tehnologije žele da smanje i isprave.

Istraživanje koje je provedeno od strane časopisa CFO u 2005. godini, pokazuje da samo četrdeset posto CFO-a (Glavni finansijskih direktora) smatra da bi ulaganja u informacijske tehnologije postiglo očekivane rezultate, što značajno povećava rizik od ulaganja u informacione tehnologije koje još nisu “isplaćene”.

Prema Disaster Recovery Institutu (Oporavak nakon katastrofe) 93% kompanija koje dožive katastrofalne situacije, prekid poslovanja i poslovnog plana, a koje nemaju plan za nastavak poslovanja (business continuity plan) prestaju poslovati nakon pet godina. Gotovo polovina kompanija koje izgube ključne poslovne funkcije na više od 10 dana nikada se ne oporave od katastrofe. Za uspješne kompanije koje se nalaze na Fortune 500 listi, vrijeme kada ne obavljaju poslovne funkcije košta ih približno 96.000 dolara u minuti.

Ali tu je i druga strana priče. Mnoge kompanije su bile u mogućnosti da postignu dramatične rezultate uz pravilnu primjenu informacionih tehnologija i koje su im donijele velike koristi u održavanju, rastu, ili transformaciji poslovanja s kritičnim komponentama informacionih tehnologija. Ulaganja u informacione tehnologije nude priliku za veći povrat ulaganja nego bilo koji drugi konvencionalni način ulaganja.

Southwest Airlines je kompanija koje je implementirala izrazito uspješan i transformisan način dostave koji je unaprijedio tačnost predviđanja, smanjene troškove nabavke i povećan nivo usluga dok je istovremeno uspio da smanji troškove. IBM je navodno uštedio 12 milijadi dolara u dvije godine tako što je povezao nejednake komponente lanca dostave i tako što je smanjio nivo zaliha.

Jedan od ključnih i najvažnijih faktora za dobivanje jasnih povratnih efekata ulaganja u informacione tehnologije je jasno razumijevanje odbora kompanije i menadžmenta da informacione tehnologije nisu statične komponente i ulaganje koje se vrši samo jednom već sredstva za omogućavanje boljih i preciznijih poslovnih rezultata.

Reference:

  • Butler Group, ‘Measuring IT Costs and Value’, September 2005
  • Huber, N.; ‘Gartner: Firms Waste £351bn Each Year on Ill-conceived IT Projects?’, ComputerWeekly.com (UK), 21 March 2002
  • CFO Research Services (2005.): Risk Denial from the Top?, CFO Publishing Corp. I PriceWaterhouseCoopers
  • Kenneth L. Fulmer: ‘Business Continuity Planning – A Step-by-Step Guide with Planning Forms, Third Edition, The Rothstein Catalog On Disaster Recovery, Brookfield, Connecticut, 2005, pp. 7
  • Enterprise Value: Governance of IT investments, Val IT Framework 2.0, pp. 7

Tags: , , , , ,


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi