Aktuelnosti

Published on February 8th, 2011 | by Nermin Catovic

Globalni vodič za reviziju tehnologija GTAG
Kao konceptualni okvir koji organizira vodstvo proglašeno od strane IIA, obim IPPF-a je sužen na način da uključuje samo autoritativni vodič razvijen od strane Međunarodnih tehničkih odbora IIA nakon odgovarajućeg procesa isteka. Autoritativni vodič se sastoji od dvije kategorije:

Obavezna. Usklađenost sa principima koji su iznijeti u obaveznom vodiču je ključna za profesionalnu praksu interne revizije. Obavezni vodič je razvijen prateći utemeljeni proces due diligence, koji uključuje period javne izloženosti za inpute zainteresiranih strana.Tri obavezna elementa IPPF su: Definicija interne revizije, Kodeks etike i Međunarodni standardi profesionalne prakse interne revizije (Standardi).

Čvrsto preporučena. Usklađenost se čvrsto preporučuje i vodič je potvrđen od strane IIA. On opisuje prakse za efektivnu implementaciju IIA Definicije interne revizije, Kodeksa etike i Međunarodnih standarda profesionalne prakse interne revizije (Standardi). Tri strogo preporučena elementa IPPF-a su Dokumenti pozicioniranja, Praktični savjeti i Praktični vodiči (GTAG i GAIT).

GTAG serija razvijena je kako bi Rukovodioci interne revizije (CAE) i revizijski menadžment držali korak sa promjenjivim i ponekad kompleksnim svijetom
informacijskih tehnologija, obezbjeđivanjem resursa pisanim za poslovne rukovoditelje – a ne IT rukovoditelje.

Šta je GTAG?

GTAG je Vodič za reviziju globalne tehnologije. To je lako razumljivi vodič za reviziju informacijske tehnologije namijenjen Rukovodiocima interne revizije, Odboru za reviziju i Izvršni menadžment. On osigurava mehanizam za brzo adresiranje novih IT pitanja, te izrađuje tehničke vodiče za reviziju na globalnoj ljestvici.

Zašto je GTAG razvijen?

I Menadžment i Odbor za reviziju očekuju od interne revizije da im pruži uvjeravanja vezana za značajne rizike, uključujući one koja su uvedena ili omogućena implementiranjem informacijskih tehnologija. GTAG pomaže Izvršnom rukovodiocu revizije i menadžmentu revizije da se educiraju po pitanju rizika, kontrole i o pitanjima upravljanja koji okružuju tehnologiju. Međutim, GTAG je napisan bez uobičajenih stručnih nerazumljivih riječi koje se mogu inače naći u IT literaturi. Cilj je osigurati menadžmentu interne revizije udobnost u razgovoru sa Odborom za reviziju i razmjenu ideja o rizicima i kontrolama sa Izvršnim rukovodiocem za informatiku i IT menadžmentom.

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi