Aktuelnosti

Published on April 26th, 2011 | by Nermin Catovic

0

Ni najbogatije bh. kompanije nisu zanimljive hakerima
“Najbogatije bh. kompanije daleko su od svjetskih standarda i zato nisu interesantne za hakere niti postoji dovoljno jaka konkurencija da jedna firma plati hakerski napad na drugu. Zbog toga u BiH može jedino doći do nekih upada, koji onemogućavaju trenutni rad nekog portala ili stranice neke firme dok je ostalo malo vjerovatno”, rekao je Mulabegović. Prema njegovim riječima, ni u najbogatijim zemljama nije pronađen način za zaštitu od hakerskih napada.

“Ako neko želi provaliti na nečiju stranicu, kako bi došao do vrijednih podataka, sigurno će uspjeti u tome. Možda će za neke stranice trebati više vremena, ali će na kraju sigurno uspjeti”, istakao je Mulabegović.

Iz Udruženja zaštitarskih agencija BiH, ističu da do sada nisu dobili nijedan zahtjev o zaštiti od hakerskih napada.

“Iako smo spremni ponuditi bilo kakvu vrstu zaštite pa i od hakerskih napada, nismo imali takvih zahtjeva. Očigledno da nema potreba za tim, jer firme u BiH ne susreću se sa takvim vidom opasnosti”, rekli su iz Udruženja.

Zlatan Mulabegović ističe da napadi koji se dešavaju u BiH su u obliku negiranja distributivne usluge ili takozvanih DDOS napada.

“DDOS je slanje velike količine podataka prema serveru koji treba da bude oboren, podaci se nagomilavaju kod rutera ili kod samog kompjutera. Meta ovih napada najčešće su mreže računala, nad kojim hakeri preuzimaju kontrolu i zatrpavaju konekciju sa internetom”, pojašnjava Mulabegović.

(24sata.info)

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/62038-Kompjuterski-strucnjaci-BiH-najbogatije-kompanije-nisu-zanimljive-hakerima.html#ixzz1KcVGtNBV

 

Tags: , , , , ,


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Comments are closed.

Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi