Aktuelnosti

Published on November 7th, 2011 | by Nermin Catovic

0

Zaštita privatnih informacija u okruženju ICT-a
Neuspjeh zaštite privatnih informacija odgovarajućim kontrolama može imati značajne posljedice po organizaciju. Neuspjeh bi mogao oštetiti reputaciju pojedinca i/ili organizacije, i izložiti organizaciju rizicima koji uključuju pravnu obavezu i slabljenje povjerenje potrošača i/ili zaposlenika.

Cilj zakonskog uređivanja ove oblasti nije zabrana i ometanje obrade ličnih podataka već dostizanje neophodne uređenosti obrade ličnih podataka kao garanta zaštite privatnosti u pogledu obrade ličnih podataka.

Centar za poslovnu edukaciju sa svojim poslovnim jedinicama u Tuzli i Sarajevu organizirao je jednodnevni seminar na kojem su polaznici kroz zajednički rad i vježbu saznali koji su to neophodni koraci za kvalitetnu izradu ovog plana i izbor sigurnosnih kontrola zasnovanih na primjenjivim zakonskim zahtjevima, sigurnosnim standardima, rezultatima sistematične procjene rizika, kao i rezultatima troškovi/koristi analize.

Polaznicima semina su predstavljene i smjernice za reviziju sistema upravljanja informacijskom sigurnošću.

Predavač na seminaru je bio mr.sc. Haris Hamidović, IRCA certificirani auditor sistema upravljanja informacijskom sigurnošću, autor “Priručnika za izradu i reviziju plana sigurnosti osobnih podataka u automatskoj obradi”, u izdanju Info Press iz Zagreba.


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Comments are closed.

Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi