Kolumne

Published on July 21st, 2014 | by Nermin Catovic

Eksternalizacija (outsourcing) poslovnih aktivnosti
Rezanje troškova kao jedna od najvećih prednosti aktueliziralo je eksternalizaciju kao izuzetno uspješan poslovni model. U poslovnom svijetu se čini da svako pokušava eksternalizirati sve više aktivnosti koje im ne predstavljaju core poslovanje. Šta predstavlja eksternalizacija? Zašto je toliko popularna i da li je eksternalizacija uvijek dobar izbor? Članak se osvrće na proces eksternalizacije, zakonsku regulativu i prisutnost u BiH, kao i prednosti/mane i prvenstveno rizike koje eksternalizacija nosi sa sobom.  

Šta je to eksternalizacija i zašto je popularna?

Najčešća definicija eksternalizacije (outsourcinga) je da je to ugovorno povjeravanje sopstvenih poslovnih aktivnosti pružaocima usluga (kako se to često navodi trećim stranama) na kontinuiranoj osnovi. Eksternalizacija nije ograničena veličinom organizacije (od malih/mikro do ogromnih korporacija) i prisutna je popularizacija u svim poslovnim područjima. Primjeri usluga koje se eksternalizuju mogu biti od sigurnosti i obezbjeđenja, čišćenja, do IT podrške, računovodstvenih i revizorskih usluga, call centara do procesa upravljanja zapošljavanjem (HR) itd.

Dobar poslovni model kaže da fokus organizacije treba da bude na ključnim procesima (onima koji donose najviše profita, onima u kojima smo najstručniji i koji su ustvari osnova našeg poslovanja). Sporedne i podržavajuće poslovne procese možemo „čuvati unutar organizacija“ međutim, pitanje je da li je to isplativo za organizaciju? Upravo na tom pitanju, dolazimo do odgovora na sveprisutnu popularnost eksternalizacije – smanjenje operativnih troškova. Ranije se eksternalizacija provodila isključivo radi smanjenja broja ljudi u organizacijama, a danas se provodi iz strateških razloga i fokusiranja na core poslovanje. Eksternaliziranje poslovnih aktivnosti treba povjeriti onima kojima je to ključna poslovna aktivnost.

Članak je objavljen u stručnom časopisu Porezni savjetnik (Revicon) u julu 2014. godine.

http://www.itrevizija.ba/Eksternalizacija_(outsourcing)_poslovnih_aktivnosti-PS-Revicon-2014.pdf

Tags: , , , , , , , ,


About the Author

Osnivač portala itrevizija.ba i pristalica edukacije kroz besplatne članke, materijale i međusobne diskusije. Zainteresovan za područja IT revizije, informacione sigurnosti, zaštite podataka, implementacije ISO standarda, kontinuiteta poslovanja i projekt menadžmenta.Back to Top ↑
  • ISACA!

  • Seminari/Treninzi